ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ...


Στους Οθωμανικούς χρόνους και μετά την κατάληψη της πόλης των Χανίων, οι Οθωμανοί κατασκεύασαν έναν πύργο, κάτι σαν παρατηρητήριο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το φρούριο του Ιτζεδίν,στο χωριό Καλάμι του σημερινού Δήμου Χανίων,  για τον έλεγχο του κόλπου της Σούδας. 





Μετά την επανάσταση του 1866, το 1872, ο διοικητής της Κρήτης Ραούφ Πασάς ολοκλήρωσε το χτίσημο ενός οχυρού φρουρίου, στο οποίο έδωσε το όνομα του πρώτου γιου του, Αμπντούλ Αζίζ Ιτζεδίν. Το φρούριο επικοινωνούσε με τον κουλέ του Σούμπαση δηλαδή του Διοικητή που βρισκόταν στην νότια πλευρά του στον λόφο της αρχαίας Απτέρας. 

Στην εξέγερση των Κρητικών, τον Φεβρουάριο του 1878, προσπάθησαν να καταλάβουν το φρούριο 2000 επαναστάτες αλλά χωρίς επιτυχία.





Το 1901 και αφού έχουν αποχωρήσει οι Οθωμανοί, με διάταγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετέτρεψε το φρούριο σε φυλακή, χτίζοντας τον πρώτο όροφο και προσθέτοντας εξωτερικό μαντρότοιχο. 
Αρχικά ονομάστηκε Κεντρικό Σωφρονιστήριο Κρήτης και στη συνέχεια Εγκληματικές Φυλακές Καλαμίου. Ήταν από τις σκληρότερες φυλακές της Ελλάδας και γίνονταν εκτελέσεις κρατουμένων, στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο Καλαμίου, βόρεια του φρουρίου. 

Η φυλακή λειτούργησε μέχρι το 1971. 

Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος φυλακίστηκε εκεί  για 15 ημέρες μετά από μήνυση που του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Κρήτης Ευμένιος για εξύβριση. Στην περίοδο της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός  πολιτικών κρατουμένων, ενώ μετά την ανατροπή του καθεστώτος το 1926 φυλακίστηκε για 2 χρόνια και ο ίδιος ο Πάγκαλος.
Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και στα πρώτα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου οι φυλακές δε λειτούργησαν. Τα τελευταία όμως χρόνια του εμφυλίου και μετά, το Ιτζεδίν άνοιξε και πάλι.Το 1948 από τον τόπο εξορίας της Γυάρου μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Ιτζεδίν, όπου γίνονταν και εκτελέσεις, οι πρώτοι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι. Τότε πραγματοποιήθηκε και η μοναδική μαζική εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων. 




Από τα μπουντρούμια του τις επόμενες δεκαετίες πέρασαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, πρώτα απ' όλα κομμουνιστές, αλλά στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πολιτικοί ασχέτως ιδεολογίας. 
Το πολεμικό Ναυτικό  στέγαζε εκεί υπηρεσίες του Ναυστάθμου από το 1975 έως το 2006. Το φρούριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και σήμερα παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω επικινδυνότητας. 
Η μόνη μέρα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Ιτζεδίν είναι στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, όταν εορτάζει ο ναός του Αγίου Ελευθερίου που χτίστηκε από τους ίδιους τους φυλακισμένους.

Ανήκει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) και εξαιτίας αυτής της δέσμευσης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. 

                                                                                                        Αριάδνη Χατζή, Γ3


ΠΗΓΕΣ:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ