ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΤΖΕΔΙΝ, ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ"

Για τρεις περίπου μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο  του 2017, ο χώρος των φυλακών του Ιτζεδίν μετατράπηκε σε σκηνικό γυρισμάτων για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, "Το τελευταίο σημείωμα".
Η ταινία, μάς μεταφέρει στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής και την εκτέλεση των 200 αγωνιστών στην Καισαριανή, τον Μάιο του 1944. Η πράξη αυτή των Γερμανών, ήρθε σαν αντίποινα του θανάτου 4 Γερμανών αξιωματικών σε ενέδρα Ελλήνων αντιστασιακών στον στρατιωτικό διοικητή Λακωνίας στην περιοχή των Μολάων. 
Αποφασίστηκε η εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα νεκρό Γερμανό. Ανάμεσά τους και ο Κρητικός Ναπολέων Σουκατζίδης , ο οποίος κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Καρλ Φίσερ. Ήταν ένας από τους 200 της λίστας των μελλοθανάτων και του δόθηκε η δυνατότητα να εξαιρεθεί από την εκτέλεση. Απαραίτητη προϋπόθεση να έμπαινε κάποιος άλλος στην θέση του.
Η συνέχεια στην οθόνη...

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Παντελής Βούλγαρης και σεναριογράφος η Ιωάννα Καρυστιάνη. 





Το μνημείο καθαρίστηκε και πήρε τη θέση των φυλακών Χαϊδαρίου, σκορπώντας παντού συναισθήματα, ζωντανεύοντας παράλληλα την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία. 

Με αφορμή την ταινία, μάς δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούμε για άλλη μια φορά το μνημείο και να παρακολουθήσουμε μέρος των γυρισμάτων στην εσωτερική αυλή του κτηρίου. Το είδαμε να ζωντανεύει, να γεμίζει κομπάρσους, ηθοποιούς και μηχανήματα και τους θαλάμους του να "φιλοξενούν" και πάλι φυλακισμένους, αυτή τη φορά για τις ανάγκες της ταινίας. 
Παρακολουθήσαμε τις πρόβες και την διδασκαλία των ηθοποιών για την σκηνή της εκτέλεσης.
Παράλληλα συνομιλήσαμε με τον κ. Βούλγαρη και την κ. Καρυστιάνη και μάθαμε πως γυρίζεται μια ταινία αλλά και ιστορικά στοιχεία για την εν λόγω ταινία.





Μια εμπειρία μοναδική που θα την θυμόμαστε για πάντα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ...