Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ


Στο σχολείο μας φέτος, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ασχοληθήκαμε με τη μελέτη του φρουρίου Ιτζεδίν. Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ίδιο το μνημείο αλλά και για την ιστορία του, χρειάστηκε να το επισκεφτούμε.
Η επίσκεψη μας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα μπαίνοντας σ'έναν τόσο ιστορικό τόπο.

Κι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τίποτα για την ιστορία του, βλέποντας στην είσοδο την επιγραφή: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΚΑΛΑΜΙΟΥ... νιώθει ένα ρίγος.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος αυτού, μας ξενάγησε στο χώρο. Μας είπε για την μετατροπή του από φρούριο σε φυλακές και συγκεκριμένα σε φυλακές που φιλοξενούσαν ποινικούς και μετέπειτα και πολιτικούς κρατουμένους. Αρχικά περιηγηθήκαμε στο προαύλιο των φυλακών, έπειτα επισκεφτήκαμε 
μερικά από τα κελιά. Ύστερα, είδαμε κάποια χαράγματα στους τοίχους των κτηρίων τα οποία  ήταν τα ονόματα κρατουμένων είτε με την ημερομηνία γέννησης και θανάτου,είτε με την ημερομηνία εισόδου και εξόδου από τις φυλακές.Μετά  προχωρήσαμε προς τη πυριτιδαποθήκη του τούρκικου κάστρου και τέλος επισκεφτήκαμε το πιο ανατριχιαστικό μέρος των φυλακών...  την απομόνωση. Μπαίνοντας εκεί  μέσα, κανείς δε μιλούσε..Όλοι ήμασταν σιωπηλοί... είχαμε ανατριχιάσει.

Αφού τελείωσε η ξενάγηση πήγαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου που είχαν χτίσει οι ίδιοι οι κρατούμενοι.
Με αυτή την επίσκεψη πιστεύω, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε λίγο περισσότερα πράγματα για την ιστορία του τόπου μας.Εγώ προσωπικά αποκόμισα γνώσεις που είμαι σίγουρη πως θα μου φανούν χρήσιμες στο μέλλον. 
Χρυσάνθη Αννιτσάκη, Β1



Από  τόσες  ιστορίες  που  είχα  ακούσει  για   την  ζωή  των  ανθρώπων   που  πέρασαν  τόσα  βασανιστήρια  μέσα  στις  φυλακές  του  Ιτζεδίν,  όταν μπήκα μέσα   μόνο κατάλαβα  το  πως  περνούσαν  κάθε  μέρα. Δεν  ήξεραν  τι  τους  περίμενε  την επόμενη μέρα, αν  θα ζούσαν  ή  θα  πέθαιναν.  Χάραζαν  το όνομα  τους  με  μια  πέτρα  για  να  δείξουν  πως  κάποτε  ήταν  και  αυτοί  εκεί  μέσα.




Την μεγαλύτερη  φρίκη  την  ένιωσα  όταν  μπήκα  στη  απομόνωση .  Ήταν  το  χειρότερο  βασανιστήριο  που  είχα  δει . Ήταν  ένα  πολύ  μικρό  δωμάτιο  χωρίς  καθόλου  φως  που  τους  έβαζαν  λίγες  ώρες  πριν  τους  εκτελέσουν. 


Μπροστά στον "Αράπη", την φοβερή τρύπα μέσα στη γη όπου κατέβαζαν τους τιμωρημένους φυλακισμένους. 




Μπάμπης Πιπεράκης, Β3











Όταν πήγαμε στο Ιτζεδίν αντικρίσαμε ένα κάστρο με μια μακροχρόνια ιστορία στο πέρασμα των χρονών


Στην συνέχεια,   μπήκαμε μέσα στο κάστρο και είδαμε ότι έχει υποστεί πολλές ζημιές στο πέρασμα των χρόνων (οι φθορές είναι φανερές σε όλα τα σημεία του κάστρου)
Οι φθορές οφείλονται στο πέρασμα των χρόνων καθώς και στο κράτος το όποιο δεν συντηρεί τα ιστορικά αξιοθέατα.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα σκαλιστά που είδαμε από τους φυλακισμένους λίγο πριν εκτελεστούν

Στην συνέχεια πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Ελευθέριου που την είχαν χτίσει οι φυλακισμένοι γιατί πίστευαν ότι ο Άγιος Ελευθέριος θα τους ελευθερώσει.


Σήφης Μανατάκης, Β2 - Άννα  Καλλιβρετάκη, Γ2







Η εμπειρία από την επίσκεψη στο Ιτζεδίν ήταν μοναδική. Αρκεί μια επίσκεψη για να ευαισθητοποιηθείς και να αρχίσεις να σκέφτεσαι πως ζούσαν οι προηγούμενες γενιές και παίρνεις πληροφορίες για τον τόπο, το παρελθόν του φρουρίου αλλά και την αρχιτεκτονική του. 
Στόχος μας από εδώ και πέρα είναι η προστασία του φρουρίου, πρώτα από όλα να μην πωληθεί και να μην γίνει ιδιωτικό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την συντήρησή του. 


Σωκράτης Ακκούς, Γ1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ...